Și totuși minuni…

 


Plouă de atâta vreme, încat în inimă mi-a încolţit deja ideea firavă că începe să crească în jur, încet-încet, un mai mare Macondo… ”Satul lumii mele”, i-aş spune eu cu cea mai mare dragoste locului ăsta de gand unde m-a ademenit să trăiesc, cea mai iubită carte a vieţii mele – “Un veac de singurătate” (Gabriel García Márquez).

Zilele astea mi se apropie de inimă, rece, vremea împlinită a aproape 9 ani de când Buna mea a plecat Acasă. Am mers azi la locul ei, strânşi de frig şi orbi de ploaie, de dimineaţă. Nu mai zic nimic de străzi, de trafic, de orele pe drum, pe un drum de maxim jumătate de ora în mod normal (trebuie să aflu musai ce înseamnă cuvantul “normal”!)
M-am trezit gândindu-mă la ea… Cât era de iute – o femeie micuţă de statură, cu chipul luminos de… de ceva al ei, de propriul ei soare! Nu ştiu, am rămas în minte şi în suflet cu uimirea care m-a urmărit de când eram copilă, când eram convinsă că era făurită din cozonac. Mereu luminoasă ca mierea, mirosind a pâine proaspăt şi curat scoasă din cuptor. Am vazut-o ani şi ani la rând, trezindu-se la 4 dimineaţa să plece la muncă, să pregatească duminici, zile de Crăciun, de Paşte, ziua mea, ziua mamei, sărbătorile tuturor. N-am auzit-o niciodată plângându-se de nimic, am văzut-o doar bucurându-se că reuşeşte să le ducă pe toate, să nu lase pe nimeni în urmă, am auzit-o cerând lui Dumnezeu doar putere să iasă mereu la liman, să-i fie copiii sanatosi, să se ridice şi să meargă mai departe cu capul sus! „Fără să-i sufle nimeni în ciorbă” – cum ar fi spus ea.
N-am auzit-o văitandu-se de nimic nici când rămăsese o mână de om, doar ochi şi ştia că e aproape de sfârşitul drumului. Atunci doar, a tăcut.

Mi-am ţinut în brațe amintirile tot drumul de azi, până la ea.
Am ajuns acolo şi am ieşit din maşină fără umbrelă, nici n-am clipit, m-am uitat în sus şi am spus doar pentru ea: hai fetiţă, măcar 10 minute! Și până am ajuns să ne foim noi, care cum să aprindem lumânările în ploaie, cu chibriturile ude, picurii s-au tot rărit, a stat și cerul şi ne-a aşteptat puţin.
S-au desfăcut caţiva nori cât să intre o farâmă de lumină şi până am mai vorbit noi de una-alta şi ne-am luat să ne aducem aminte de nu mai ştiu ce poveste, de râdeam singuri, trei nebuni în cimitir, a scos fix 5 secunde şi soarele o geană. Am avut sentimentul viu şi plin că stăteam toţi la o vorbă, sub nucul ei din curte, râzând cu foc, de viață, că doar de ce altceva? Ea e aici atât timp cât noi cu inimi cu tot suntem încă.
Nu mereu ştii să simţi aşa limpede că totul are miez, că indiferent ce şi cum pare, totul îşi are deja un Rost. Că poţi ridica privirea în susul cerului sau poţi lăsa capul în pământ, doborât, şi vocea tot ţi se aude până acolo unde ne sunt auzite toate.
Nu ai de facut nimic decât să crezi şi aşa simplu şi greu cum pare, aşa şi rămane până n-o simţi şi apuci cu amândouă mâinile: Speranţa! Nu te poate învăţa nimeni să crezi, aşa cum nu te poate învăţa nimeni să respiri. Pentru amândouă eşti deja născut cu tot ce-ţi va trebui vreodată.
Sigur că oricine poate veni oricând să spună: au fost doar 10 minute de linişte în ploaie, doar că eu în sufletul meu, ştiu şi am în palmă urma zâmbetului ei cald pentru că ne-am mai văzut o dată şi am făcut amândouă aşa, o ghiduşie. Eu am crezut şi ea mi-a arătat cât de uşor e.
Există minuni.
Există minuni la tot pasul – o mamă care munceşte două slujbe şi tot reuşeşte să ajungă să-şi aplaude copilul la serbarea de la şcoală; oameni care se bucură că sunt vii şi se iubesc, chiar dacă tot ce au ca să învingă foamea într-o zi de vară, e să împartă o roşie coaptă; un om care se vindecă; un copil care luptă să se nască şi trăieşte; un prieten regăsit; o fracţiune de secundă în care ai întarziat să treci strada şi ai scăpat cu viaţa…
Nu trebuie să fie un munte urnit din loc, nici soarele în locul lunii. Trebuie doar să le vezi tu. Și atunci când îţi sunt dăruite, să le primeşti, să nu le laşi pierite de neîncrederea nimănui, să nu uiţi să te bucuri! Să înveţi să simţi “Mulţumesc”! Ǎsta e rostul (ne)rostit al minunilor.
Am revenit din drumul meu de azi zâmbind, cu liniştea unui copil care ştie că soarele străluceşte doar pentru el, fie că-l poate vedea sau nu.
Altceva, orice, trece.
Rămâne, peste toate, Iubirea.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *